Fietsbib Op Wielekes bolt goed

18 Januari 2022

Fietsbib Op Wielekes bolt goed

Sinds april 2021 heeft Sint-Niklaas zijn eigen fietsbib voor kinderfietsjes. De kinderfietsjes wisselen er steeds vlotter van eigenaar. Schepen van duurzaamheid Wout De Meester: “Op het einde van 2021 stond de teller al op 100 ontleningen en het aantal leden groeit nog steeds.”

Het concept van Op Wielekes is erg eenvoudig. Ouders betalen 30 euro lidgeld per jaar en kunnen een jaar lang zo vaak en zo veel ze willen een kinderfiets op maat voor hun kind ontlenen. Vanaf het tweede kind bedraagt het lidgeld slechts 20 euro. Wie recht heeft op een kansenpas betaalt zelfs maar 6 en 4 euro. “Op die manier krijgt iedereen de kans om in te stappen. Sint-Niklase gezinnen hebben duidelijk de weg naar de fietsbib gevonden. De Facebookgroep telt ondertussen meer dan 200 actieve leden en het aantal ontleningen zit in de lift. Het initiatief speelt op een toegankelijke manier in op een reële nood bij veel gezinnen met jonge kinderen. De reacties zijn in elk geval enthousiast,” licht schepen De Meester toe.

Hergebruik stimuleren

Behalve ontlenen kunnen mensen ook kinderfietsen doneren. Fietsherstelplaats De Versnelling van Den Azalee kijkt de fietsjes na en zorgt dat ze weer klaar zijn voor de dienst. Zeker de grotere kinderfietsen vinden haast sneller een nieuwe gebruiker dan ze binnengebracht kunnen worden. Wie een fiets binnenbrengt, krijgt een bon voor een gratis lidmaatschap van één jaar. Schepen De Meester: “Op die manier wordt hergebruik gestimuleerd. En met de bon kan je ook iemand anders gelukkig maken. De fietsbib toont aan dat laagdrempelige circulaire initiatieven hun plaats hebben in onze stad. De samenwerking met sociale economie zien we als een sterke meerwaarde.”

Vrijwilligers

Fietsbib Op Wielekes wordt gedragen door enkele vrijwilligers. Zij zorgen voor de promotie, beheren de sociale media en de administratie en sleutelen in hun vrije tijd aan de fietsjes. Ze zorgden er ook voor dat hun vaste stek in De Bareel op het Sint-Niklase Stationsplein de nodige uitstraling kreeg met kindertekeningen en passende gadgets.

De fietsbib is telkens open op de eerste en tweede woensdag van de maand. Wie zelf een fietsje wil doneren of ontlenen, kan een tijdsslot reserveren via  https://calendly.com/sint-niklaas-opwielekes. Vrijwilligers die mee hun schouders willen zetten onder de werking kunnen een mailtje sturen naar [email protected] of binnenkort via het platform Give a day: https://www.giveaday.be/nl-be/sint-niklaas.