Kinderopvang Hermelijn trekt duurzame en ecologische kaart

22 December 2022

Kinderopvang Hermelijn trekt duurzame en ecologische kaart

"Voor kinderen is spelen in de buitenlucht en contact met de natuur ontzettend belangrijk."

Stedelijke kinderopvang Hermelijn in de Voskenslaan in Sint-Niklaas koesterde al langer de ambitie om zich als duurzame kinderopvang op de kaart te zetten. Met de opening van een eigen 'kabouterbos', de introductie van herbruikbare luiers en de keuze voor lokale producten voor de maaltijden en vieruurtjes onderstreept de opvang haar groene karakter. "Voor kinderen is spelen in de buitenlucht en contact met de natuur ontzettend belangrijk."

Verspreid over de kernstad en de deelgemeentes runt de stad vier opvanglocaties voor jonge kinderen. Elke opvanglocatie legt zijn eigen accenten en heeft een specifieke expertise. In de Hermelijn ligt de klemtoon op duurzaamheid. "Dit kinderdagverblijf wil zich voluit profileren als een groene kinderopvang. Deze filosofie wordt in zoveel mogelijk aspecten doorgetrokken," vertelt schepen voor duurzaamheid Wout De Meester, zelf kersvers vader. "De ligging aan de rand van het stadscentrum is hiervoor ideaal. De grote tuin was al een grote troef, maar die tuin wordt nu uitgebreid met een kabouterbos. Zo kunnen de begeleiders nog meer activiteiten in de buitenlucht organiseren. Wat is er leuker en gezonder dan buiten ravotten? De allerkleinsten hebben er ruimte om tot rust te komen, wat beter daar lukt dan in een drukke binnenruimte. Nieuw is ook dat kinderen er buiten kunnen slapen. Zelfs bij lage temperaturen heeft dat een gunstig effect op de gezondheid: ze hebben minder last van verkoudheden en krijgen zo extra vitamine D. Door zeer jonge kinderen al van in het begin in contact te brengen met de natuur, leren we hen al heel vroeg mee zorg te dragen voor de planeet."

Ecologische luiers

Kinderdagverblijven zijn al langer op zoek naar duurzame alternatieven voor de grote hoeveelheden vuile luiers die bij het afval belanden. Productie en verwerking van luiers zorgen momenteel voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. Schepen De Meester: "Wasbare en herbruikbare luiers zijn door de grootte van het kinderdagverblijf niet haalbaar. Maar gelukkig zien meer en meer bedrijfjes brood in luierrecyclage. De stad werkt hiervoor samen met Woosh. Zij werken met speciale luiers die ontworpen zijn om beter gerecycleerd te kunnen worden. Ze staan ook in voor de ophaling en zorgen ervoor dat de luiers verwerkt worden. Ze krijgen een tweede leven als grondstof voor speelgoed, biobrandstof of ecologische isolatie voor huizen. Zo dragen we een belangrijk steentje bij tot de circulaire gedachte."

Lokale producten

Nieuw is ook dat Hermelijn voor de aankoop van voeding samenwerkt met Eigen Bodem. Dit platform zet vol in op de korte keten. Zij gaan voor producten op zoek naar lokale producenten. "De kinderen krijgen dus niet enkel gezonde maar ook duurzaam en lokaal geproduceerde maaltijden en vieruurtjes.  Kinderopvang Hermelijn vervult een belangrijke pioniersrol. Zij gaan op zoek naar mogelijkheden om kinderopvang verder te verduurzamen en ecologischer te maken. Wat hier werkt, wordt later vaak ook in andere opvanginitiatieven in de stad toegepast. De ecologische luiers worden ondertussen ook in heel wat andere kinderdagverblijven - groot en klein - gebruikt. Op die manier wordt het zo zelfs goedkoper en kunnen meer crèches instappen," looft schepen De Meester de inspanningen van het kinderdagverblijf.