21 Maart 2024

20.00u -
22.00u

Lezing Dirk Geldof: 'Superdivers Vlaanderen'

Campagnelokaal , Stationsstraat 61, 9100 Sint-Niklaas

Ik doe mee!

Vlaanderen is superdivers: één op vier Vlamingen heeft een migratieachtergrond. In Sint-Niklaas is dit één op drie. Vlaanderen zal nooit meer zo wit zijn als vroeger, ook al leven bijna twee op drie Vlamingen nog steeds in eerder witte wijken. Dat leert het nieuwe boek ‘Superdivers Vlaanderen. Geografie van een nieuwe realiteit’ (ASP).

De superdiversiteit waaiert in de 21ste eeuw ook uit naar kleinere steden en ruimere stadsregio’s. Met auteur en onderzoeker Dirk Geldof bekijken we de evolutie voor heel Vlaanderen, maar zoomen we vooral in op Sint-Niklaas. Inzicht in de superdiversifiëring is cruciaal voor beleid. Verkrampte en gepolariseerde reacties houden het wij-zij-denken in stand. Hoe raken we van deze worsteling naar een erkenning van superdiversiteit als realiteit? Hoe maken we ons beleid – ook lokaal – meer verbindend en toekomstgericht?

De lezing is een must voor al wie inzicht wil in de groeiende diversiteit en voor al wie er op een verbindende en niet-polariserende manier mee aan de slag wil gaan. Ze toont de diversiteit van oude en nieuwe Vlamingen vandaag en verkent het superdiverse Vlaanderen en Sint-Niklaas van morgen.

Dirk Geldof is socioloog. Hij is deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen en senior-onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee hogeschool. Hij doet onderzoek naar migratie, superdiversiteit en vluchtelingen.

Deuren openen om 19u30, de lezing start om 20u.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je op tijd in.

Kom je ook?
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.