Kringwinkel "Den azalee" breidt uit.

12 April 2012

In kmo-zone Kluizenmolen in Sint-Gillis-Waas is de eerste spadesteek gegeven voor de nieuwbouw van kringwinkel Den Azalee. Die moet in september de deuren openen. Het wordteen open complex met veel licht. De winkelruimte zal meer dan dubbel zo groot zijn als nu, en er komen nieuwe activiteiten zoals een strijkatelier, een fietsenherstelwerkplaats en een karweidienst. "Iedereen zal onze Kringwinkel zien liggen van op de E34", zo vertelt directeur Peter Maris. Kringwinkel Den Azalee is nu in Kemzeke gevestigd, maar het pand is al jaren te klein en bovendien wil de vzw een aantal nieuwe activiteiten ontplooien. "De winkelruimte zal vergroten van 350 naar 800 vierkante meter", zegt directeur Peter Maris. "De kringwinkel trekt dan ook steeds meerbezoekers. Het aantal klanten is gestegen van 15.719 in 2005 naar 28.081 in 2011. Op het vlak van hergebruik van goederen scoren we dan ook steeds beter. In 2004 werd nog geen 100 ton ingezameld en verwerkt. In 2011 is dat voor Stekene, waar de huidige winkel ligt, 240 ton en voorSint-Gillis-Waas 114 ton."Trendy spullen

De nieuwbouw is 3.000 vierkante meter groot (een half voetbalveld) en zal bestaan uit een metalen skeletstructuur met goed geïsoleerde wanden en een dito dak. Alle lokalen krijgen direct daglicht en natuurlijke ventilatie met energievriendelijke verlichting. "Het winkelplezier zal er een pak groter zijn", benadrukt Maris. "De winkel zal naast de degelijke, goedkope basisgoederen ook extra aandacht hebben voor leuke en trendy spullen." Voorzitter Jef Foubert is vooral blij met de unieke ligging, vlak naast de E34. "Dit is een 'zichtlocatie' waar veel bedrijven en winkels jaloers op kunnen zijn. De gratis reclame die we hierdoor krijgen is onbetaalbaar. Het verkeer vanuit Stekene zal eerst langs ons rijden en pas daarna langs Meubelplein De Piramiden", lacht hij. Er komen ook een grote parking en een cafetaria.

Klusjesdienst

Naast de kringwinkel zullen er ook vier werkateliers gevestigd zijn in het nieuwe gebouw. Eén ervanis bestemd voor de recent opgestarte klusjesdienst. Een ander voor het sorteren van textiel en elektro en een derde voor fietsherstellingen. De vierde werkplaats blijft nog leeg en is bedoeld voor verdere groei. "Nu werken we met elf personeelsleden en dat zal verdubbelen bij de verhuis", vultMaris aan. "Vanaf 2014 veranderen de regels en kunnen we groeien op eigen ritme. Nu is voor elke uitbreiding van het personeelsbestand een hele procedure nodig. In de toekomst zal de sociale tewerkstelling mee kunnen evolueren met de economische vraag." Den Azalee investeert 1.250.000euro in de nieuwbouw. De werken starten na de paasvakantie en moeten af zijn in september. Daarna volgt de opening.