Een persoonlijke impressie over de Popraad door gemeenteraadslid Bart Foubert

26 Mei 2018

Een persoonlijke impressie over de Popraad door gemeenteraadslid Bart Foubert

Op 14 mei werd in De Foyer voor het eerst een Popraad georganiseerd. Een samenwerking tussen de stad Sint-Niklaas en VZW POPPUNT.

Alle muzikanten, Dj's of producers mochten hun ideeën, dromen, werkpunten of frustraties laten horen. De opkomst was alvast veelbelovend: meer dan 50 personen vulden online een enquête in en minstens zoveel muzikanten kwamen ook effectief naar De Foyer.

Als muzikant en songwriter van de groep Karree Konfituur, ontstaan in Sint-Niklaas, tekende ik present. Volgende prioritaire werkpunten werden aangekaart:

1. Het grootste werkpunt voor de stad is het gebrek aan goede repetitieruimtes in Sint-Niklaas en deelgemeenten; 2. onvoldoende ondersteuning (of het gebrek aan kennis van bestaande ondersteuning) en 3. meer speelkansen voor lokaal talent.

Bij alle drie de werkpunten kan ik uit ervaring spreken dat hier effectief voor de stad werk aan de winkel is. Al zes jaar probeer ik beweging te krijgen in het dossier van de repetitieruimtes. Het is evenwel een moeilijke balans tussen het vinden van de juiste ruimte (parkeermogelijkheid, multifunctioneel), het openhouden en hoe de stad hierin een rol kan spelen. Veel pistes zijn al bewandeld, maar voorlopig nog zonder resultaat. De Popraad bracht alvast de juiste mensen bij elkaar en maakt het signaal groter. Ik durf weer dromen...

Het gebrek aan ondersteuning blijkt onder meer uit het feit dat er wel mogelijkheden zijn om een subsidies aan te vragen, maar velen vinden de weg niet naar de juiste subsidie of zijn niet op de hoogte van de subsidiemogelijkheden. Het is belangrijk dat creatief talent ook gebruik kan maken van de subsidies die voor hen bedoeld zijn.

Het laatste punt betreft de speelkansen. Er is niet zozeer een gebrek aan verschillende podia: Sint-Niklaas telt veel kleine en grote festivals en er is bijna elke maand wel wat te doen met livemuziek. Maar al te vaak wordt er uit dezelfde vijver gevist of krijgen muzikanten van buiten Sint-Niklaas meer kansen, zo luidt de klacht van de aanwezigen. Als 'Karree Konfituur' zijnde mogen wij uiteraard niet klagen, al blijft het toch altijd wat jammer dat we in ons 10-jarig bestaan bijvoorbeeld nog nooit op Villa Pace hebben gestaan, het grootste festival van onze stad. Los daarvan wil ik vooral de kaart van de nieuwe bands trekken: jongeren moeten kansen krijgen om podiumervaring op te doen, ook dat kwam duidelijk naar voor.

De Popraad was dus een uitstekend initiatief om mensen uit de muziekwereld hun stem te laten horen. In de politiek in Sint-Niklaas hebben immers maar weinig mensen voeling met de muziekwereld, waardoor deze thema's vaak op de achtergrond komen. Er is het laatste jaar wel een afdeling opgericht die zich gaat focussen op jongerencultuur. De Popraad is daar zowat de start van. Er zijn nu wel veel verwachtingen gecreëerd die hopelijk ingelost zullen worden.